For noen kvinner er kateterisering en nødvendighet for å unngå at blæren blir overfylt, eller for å forhindre at eventuelle rester av urin i blæren resulterer i urinveisinfeksjoner. De fleste – både menn og kvinner – som må bruke kateter for å lede urinen ut av kroppen, foretrekker å selvkateterisere, hvor de selv innfører kateteret, tømmer blæren og fjerner kateteret igjen.
De første gangene man selv skal kateterisere kan være overveldende – i slike situasjoner kan det være nyttig å ha noen veiledninger eller lignende å støtte seg til hvis man skulle bli usikker på noe mens man kateteriserer. Nedenfor har vi samlet informasjon om katetre og årsaker til kateterbruk, samt hvordan et kateter fungerer. Les videre for å lære mer om kateterisering for kvinner.
Hva er et kateter, og hvorfor bruker man det?
Et kateter er et hjelpemiddel man bruker til å tømme blæren for urin. Et kateter kan være midlertidig eller permanent. Når det er midlertidig, fører man vanligvis selv kateteret opp, og denne prosessen gjentas flere ganger daglig. Hvis kateteret ligger permanent i urinblæren, blåser man opp en liten ballong i enden av kateteret mens det er i blæren. Dette sikrer at kateteret blir værende i blæren.
Det kan være flere årsaker til at man trenger et kateter for å tømme blæren for urin. En vanlig årsak er urinretensjon, hvor man ikke kan tømme blæren. Den sterke trangen kan føre til store smerter, og da blæren bare har en viss kapasitet, må den tømmes på annen måte for å forhindre at urinen renner tilbake til nyrene.
En annen årsak til kateterbruk er at man ikke kan tømme blæren helt. Urinrester som blir værende i blæren kan være uproblematisk, men hvis bakterier får rom til å vokse, kan en urinveisinfeksjon oppstå, som kan være smertefullt.. Hvis man ofte opplever urinveisinfeksjoner, kan det derfor være en idé å undersøke om det skyldes resturin – et problem som ofte kan løses med et kateter.
Ulike sykdommer og lignende kan forårsake de nevnte problemene, hvor et kateter er nødvendig. Dette gjelder for eksempel nerveskader i hjernen og/eller ryggmargen, multippel sklerose og innsnevringer i urinrøret.
Kvinners urinveissystem
Både kvinners og menns urinveissystem består av nyrene, urinlederne, blæren og urinrøret. Forskjellen på de to systemene er urinrørene, som hos menn er lengre og mer kronglete. I nyrene produseres urin, som er et av kroppens avfallsstoffer. Via urinlederne ledes urinen fra nyrene og ned i blæren. Hvis urinen renner tilbake til nyrene, for eksempel hvis blæren er overfylt, kan det skade nyrene. Bruker man et kateter for å tømme blæren, anbefales det å kateterisere 4-6 ganger hver dag, avhengig av væskeinntak, kosthold og eventuell medisinering. Det er også en fordel å ta seg god tid når man kateteriserer, slik at man tømmer blæren helt.
Selvkateterisering for kvinner
Selvkateterisering utføres ved å sette inn et engangskateter i blæren. Før du begynner med kateterisering, er det viktig med god hygiene. Sørg derfor for å vaske hendene med såpe og utføre kateteriseringen på et rent sted, og det er viktig at kateteret som føres inn er sterilt.
Kateteret føres inn via kvinnens urinrør. Så snart kateteret er i blæren, vil urinen begynne å renne. Man kan ha en pose festet til enden av kateteret, slik at urinen renner inn i posen, eller man kan la urinen renne direkte fra kateteret og ned i toalettet. Når blæren er tømt, skal man trekke kateteret ut igjen og kaste det. Man må aldri bruke et engangskateter to ganger. For å sikre fullstendig tømming kan du prøve å rotere kateteret litt før du trekker det ut, slik at du er sikker på at du får ut all urinen.
Har du bruk for hjelp?
Når man skal kateterisere hjemme, kan det være betryggende å ha en veiledning ved hånden som man kan følge hvis man skulle bli usikker på noe. Slike veiledninger for kateterisering for kvinner finner du hos Coloplast. De har laget forskjellige veiledningsvideoer som illustrerer hvordan kvinner kateteriserer. På deres hjemmeside finner du også en veiledningsvideo for kvinner som sitter i rullestol.
Har du spørsmål du mangler svar på, eller bekymringer du ønsker å snakke med noen om kan du kontakte sykepleierne hos Coloplast Assistanse. Coloplast Assistanse er et gratis tilbud til blant annet kateter- og stomibrukere, hvor de kan ringe inn og stille spørsmål. Det er også mulig å få tilsendt gratis vareprøver hjem. Ring til dem på telefonnummer 22 57 50 20 alle hverdager fra kl. 09:00-16:00, eller send dem en e-post på assistanse@coloplast.com.